veloTALLER JOVES: LA BICI I TU

Velorecicla vol contribuir a difondre en la societat una cultura de l’ús de la bicicleta tant com a element de transport net, silenciós i ecològic, com d’oci, a més de contribuir a difondre en la societat una cultura de cooperació amb un fi solidari i altruista.

 Una forma d’aconseguir-ho és empoderant la gent jove, realitzant una formació en voluntariat i mecànica bàsica i manteniment de la bicicleta, formació anomenada Velotaller Joves: La Bici i Tu”.

Aquesta formació consisteix en un taller de mecànica bàsica de la bicicleta en què els i les joves aprenen a cuidar, arreglar i dur a terme un manteniment de forma autònoma d’una bicicleta, al mateix temps, que aprenen una labor voluntària i uns valors de solidaritat dins de les activitats de la nostra associació, gràcies a una subvenció rebuda per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) mitjançant la Mancomunitat de L’Alcoià i el Comtat.

Objectius:

 • Fomentar la participació de la gent jove en la societat.
 • Difondre en la gent jove una cultura de cooperació i de bones pràctiques amb un fi solidari i portar les bones pràctiques al terreny esportiu, de la cooperació i a l’àmbit social.
 • Difondre els valors del voluntariat i les relacions d’ajuda en la gent jove.
 • Fomentar l’empoderament de la gent jove, per tal d’aconseguir  una ciutadania plena, activa i participativa.
 • Donar a conéixer el manteniment bàsic de la bicicleta en què els i les joves aprendran a cuidar, arreglar i dur a terme un manteniment i una reparació autònoma d’una bicicleta.
 • Fomentar l’ús de la bicicleta com a esport sostenible i que pot ajudar a mantindre una vida saludable per a les persones i el medi ambient.
 • Formar un equip de voluntariat capacitat, com a mitjà per a la participació de la ciutadania en les activitats de voluntariat dins de la nostra entitat.
 • Reconéixer el paper del voluntariat com a element transformador i d’innovació social.

Continguts:

Es realitza un taller presencial amb els següents continguts:

 1. Els valors del voluntariat.
 2. Què és Velorecicla, quines activitats duu a terme l’associació i com poden contribuir els participants al curs en la labor de voluntariat de l’associació. 
 3. Els valors d’ecologia, la reutilització i el reciclatge, la mobilitat sostenible, l’ús de la bicicleta, la vida saludable, la cooperació i l’ajuda a l’altre.
 4. Mecànica bàsica i ajustament  mínim de la bicicleta:

4.1. Direcció: revisió i ajustament de manillar i potència.

4.2. Frens: ajustament de la tensió d’ambdós frens i de l’equilibrat d’ambdós ponts de frens. Ajustament de manetes de frens, tant la seua inclinació com l’estrenya. Ajustament correcte de les sabates de frens respecte a la llanta.

4.3. Transmissió: regulació complet d’ambdós canvis. Ajustament de controls (inclinació correcta) i estrenya de cargols, bieles i pedals.

4.4. Rodes: revisió pressió de neumàtics, canvi de rodes, reparació de càmeres d’aire, canvi de càmeres i cobertes.

4.5. Cadena: Neteja i manteniment de la cadena.

4.6. Neteja: neteja general de la bicicleta i greixatge de les peces.

Metodologia:

Es realitza una acció formativa de dues hores de duració i se segueix una dinàmica participativa i pràctica per part de la gent jove. S’utilitzen les bicicletes pròpies del taller de reparació i reforma de Velorecicla, perquè els participants  en el curs puguen, en les seues pròpies mans, aprendre cadascun dels continguts que es desenvolupen.

Les accions del voluntariat seran programades de forma participativa en cadascuna de les labors de l’associació. 

Al concloure totes les activitats es realitza una enquesta de valoració per a realitzar l’avaluació i es mesura el grau de satisfacció, tant per part dels assistents i voluntaris/es, com de l’equip professional-formador. 

Per últim, amb aquest taller, estem creant una borsa de voluntariat perquè la gent jove assistents als cursos vulga apuntar-se, per a poder participar en les activitats que es proposen des de l’associació en el futur.

Ubicació:

Els formadors de Velorecicla es desplacen a les instalacions dels diferents pobles de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat per a la realització de l’activitat.

Més projectes